Реферат на тему магдебурзьке право скачать

Реферат на тему магдебурзьке право

Читать реферат по основам права: "Магдебурзьке право Західної Європи"
Магдебурзьке право Західної Європи Магдебурзьке право – середньовічне міське право, за яким міста звільнялися від управління і суду великих земельних власників та створювали органи місцевого самоуправління. Воно закріплювало права міських станів --- купців, міщан, ремісників, було юридичним виявом успіхів міського населення в боротьбі проти феодалів. Виникло в 13 ст. у м. Магдебурзі (звідси й назва, тепер ФРН). Магдебурзьке право встановлювало порядок виборів і функції органів міського самоврядування, суду, купецьких об'єднань, цехів, регулювало питання торгівлі, опіки, спадкування, визначало покарання за різні види злочинів тощо.

Протягом 13-18 ст. Вважається, що Магдебурзьке право, як новий тип міського самоуправління виникло, коли у 1188 році архієпископ Віхман надав привілей на самоврядування місту Магдебург у Німеччині. Проте слід зазначити, що Магдебурзьке право виникло не на порожньому місці, а спиралося на середньовічні німецькі правові джерела такі як Саксонське Зерцало, Швабське Зерцало та постанови шефенів (присяжних) Магдебургу. Норми Магдебурзького права врегулювали суспільно-правові відносини в межах міста, порядок суду та судочинства, заходи кримінального покарання, внутрішню структуру та діяльність купецьких корпорацій, ремісницьких цехів, торгівлі. Місто було звільнено від управління та суду феодалів.Одразу ж після своєї появи Магдебурзьке право швидко поширилося у Центральній та Східній Європі, всюди приймаючи різні форми відповідно до місцевих умов. Так, у Польщі сформувалися такі різновиди Магдебурзького права як Шродське права (від міста Шрода, яке першим в Польщі отримало самоврядування) та Хелмське право. Магдебурзьке право поширилося в Чехії, Угорщині, Польщі, Литві, а звідти --- на територію Білорусі та України.

Українські міста Магдебурзьке право одержували від литовських князів, польських королів і українських гетьманів. Уперше в Україні. Магдебурзьке право дістали міста Галицько-Волинського князівства (м.Санок 1339, тепер Польща). Львову Магдебурзьке право надано 1356, Кременцю --- 1374, Берестю --- 1390, Києву --- 1494-97, Станіславові (тепер Івано-Франківськ) --- 1663. У 15-17 ст. Магдебурзьке право детали більшість міст України.

У різний час його одержали Вінниця, Глухів, Дубно, Житомир, Лубни, Козелець, Полтава, Стародуб, Чернігів та ін. У деяких містах, зокрема західноукраїнських, надання Магдебурзьке право супроводилося посиленням німецької і польської колонізації, обмеженням прав українського населення. Магдебурзьке право за своїм змістом і формою в Правобережній і Лівобережній Україні під впливом місцевих умов, а також норм звичаєвого права відрізнялося від Магдебурзьке право, яке застосовувалося в.

Скачать можно бесплатно. Файлообменник на выбор:




Похожие материалы: